Tervetuloa virtuaaliselle käynnille KyEtä-projektiin


Tämän vierailun aikana tutustut Etelä-Kymenlaakson KyEtä-projektin innovaatioryhmän uusia etä- ja verkko-opetuksen menetelmiä kokeilevaan ja tutkivaan pedagogiseen kurssiin.

Kenelle vierailu sopii?


Vierailu on ehkä kiinnostavin niille, jotka ovat jo kokeilleet perinteisiä oppimisympäristöjä ja ovat jonkin verran perehtyneet verkkopedagogiikkaan. Käytämme vierailukohteessa blogia, wikiä, kuvanjakoa, sosiaalisia kirjanmerkkejä, audiota, chattiä, rss-feedä ja uutta lienee myös asiantuntijakummien rooli. Silti myös aloitteleva verkko-opettaja on lämpimästi tervetullut. Aloittelijoita on myös vierailukohteessa: Opiskelijajäsenet ovat kaikki 8 ensi kertaa verkkokurssilla. Myös koulu, jossa kurssi toteutetaan, tarjoaa verkko-opiskelua ensimmäistä kertaa.

Miten vierailu etenee?


Vaihe 1 orientaatio: Tutustuminen vierailukohteeseen ja ensivaikutelmien muodostaminen vierailuemännän antaman "kartan" avulla. Toteutus lokakuun loppuun mennessä.

Vaihe 2 toimintajärjestelmään kurkistaminen: Huomion kohteina etäkurssin toteuttamisen välineet, tekijät, säännöt, yhteisö, työnjako, toiminnan kohde ja tulokset. Tarkastellaan erityisesti uusien välineiden haltuunottoa ja toimintakulttuurin muutokseen liittyvien ristiriitojen käsittelemistä. Toteutus marraskuun aikana.

Vaihe 3 prosessiajattelu oppimistoiminnan kehittämisessä: Millaisia vaiheita etä- ja verkko-opetuksen kehittämiseen liittyy? Mitä välineitä kehittäjä voisi käyttää ongelmatilanteiden selvittämiseen? Mitä vierailukohteesta voisi oppia? Toteutus joulukuussa.

KyEtä-projektin kehittämistyössä käytetään kehittävän työntutkimuksen menetelmiä, jotka perustuvat kulttuurihistorialliseen toiminnan teoriaan (Vygotsky, Leontjev, Engeström). Mikäli vierailija haluaa tutustua tähän teoriapuoleen, hänellä on siihen mahdollisuus wikin taustateoria-sivulla. Teoriaan perehtymisen voi kuitenkin jättää väliin, eikä perusvierailu sisällä normaalia pedagogista kielenkäyttöä mutkikkaampaa termistöä.

Mitä vaatii vierailijalta:


  • Ilmoittautuminen lokakuun loppuun mennessä Anne Ronkaalle anne.rongas @ kotka.fi
  • Lokakuussa tutustuminen kohteeseen wikin verkkosivuilla ja linkkien kautta. Ensivaikutelmien kirjoittaminen (wiki tai sähköposti). Aikaa voi varata tunnin, puolitoista. Vierailuhetken voi itse valita.
  • Marraskuussa wikissä tutustuminen toimintajärjestelmään, verkkolomakkeen täyttäminen (takaraja 10.12.), palautesähköpostin lukeminen, yhteensä noin puolitoista tuntia.
  • Joulukuussa vierailuwikin lukeminen ennen verkkokeskustelun aloittamista (noin puoli tuntia), verkkokeskusteluun osallistuminen (noin tunti) joulukuun loppuun mennessä.
  • Huomaa, että jos innostut asiasta, saatat viettää pidemmänkin ajan vierailulla, mutta 3 x 1,5 tuntia joka tapauksessa riittää vallan hyvin.

Tervetuloa!